Beszerzés az innováció támogatásában ----- It's title in English: Involving purchasing in innovation management

Kiss, János and Vörösmarty, Gyöngyi (2012) Beszerzés az innováció támogatásában ----- It's title in English: Involving purchasing in innovation management. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
262kB

Abstract

Összegzés: Számos hazai kutatás foglalkozik az innováció alacsony szintjével a hazai vállalatoknál. Az innováció nemzetközi szakirodalma a fejlődés egyik fő tendenciájaként emeli ki a nyitott innováció (open innovation), a korai bevonás (early involvement) és a párhuzamos fejlesztés gyakorlatát. Ezek a megoldások (kutatásunk szempontjából közelítve a beszerzés és a beszállító bevonása az innováció korai szakaszába) hatékonyabbá teheti az innovációs folyamatot, mivel erőforrásokat vonhat be feloldva az innováció előtti akadályokat. Tanulmányunk a beszerzés szerepét elemzi az innovációban, igyekszik feltárni azokat a motivációs illetve gátló tényezőket, amelyek ezt a szerepet erősíthetik vagy gátolhatják. Vizsgálatunk kiterjed a vállalaton belüli és a beszállítói környezetre is. Vizsgáljuk azt az eszközrendszert is, amellyel a beszerzés az innováció támogatni, elősegíteni tudja. ----- Abstract: Literature on innovation management highlight the role of early supplier involvement, open innovation and parallel model of innovation. Collaboration within the company and with suppliers is a common part of these concepts which makes innovation process more effective. This paper aims to investigate those factors that promotes and hinders the involvement of purchasing and suppliers into the innovations process. Based on literature review and interviews this paper aims to structure the supporting factors and applicable tools.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:Kulcsszavak: innováció, beszerzés, nyitott innováció ----- Key words: Innovation, purchasing and supply management, open innovation
Subjects:Knowledge economy, innovation
ID Code:444
Deposited By: Krisztina Kulcsár
Deposited On:22 Jun 2012 11:43
Last Modified:01 Jul 2016 04:06

Repository Staff Only: item control page