A Neumann-modell, mint vállalati modell --- Its title in English: The von Neumann model, as a firm model

Dobos, Imre (2008) A Neumann-modell, mint vállalati modell --- Its title in English: The von Neumann model, as a firm model. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
289kB

Abstract

A dolgozat a klasszikusnak tekinthető Neumann-féle növekedési modellt vizsgálja. Az eredeti Neumann-modellben expliciten vállalatok nem szerepelnek, csak technológiák, vagy eljárások. A dolgozat azt a célt tűzte ki, hogy az egyes technológiáknak vállalatokat feletessen meg, és azt vizsgálja, hogy az ilyen gazdaságban léteznek-e olyan megoldások, amelyek mellett a vállalatok maximalizálják a nyereségüket. Ennek vizsgálata közben el kell vetni a Neumann által feltételezett nempozitív nyereséget, ami a klasszikus közgazdaságtan dualitáson alapuló alapfeltételezése.------ The paper investigates the classical growth model of John von Neumann. There are only technologies in model of von Neumann. The aim of the paper is to rename technologies as firms and it is analyzed wheter there are equlibrium prices and quantities for firms to maximize the total profit. The paper rejects the classical assumption about the duality of prices, i.e. it is allowed a nonnegative profit of firms.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:Model of von Neumann, Growth model, Optimization, Mathematical programming, Neumann-modell, Növekedési modell, Optimalizálás, Matematikai programozás
Subjects:Economics
Mathematics. Econometrics
ID Code:279
Deposited By: Mónika Szatmári
Deposited On:04 Feb 2008
Last Modified:01 Jul 2016 04:05

Repository Staff Only: item control page