A VÁLLALATI FUNKCIÓK KÖZÖTTI INTEGRÁCIÓ ÉS A TELJESÍTMÉNY KAPCSOLATA ---- Its title in English: CONNECTIONS BETWEEN INTERFUNCTIONAL INTEGRATION AND PERFORMANCE

Matyusz, Zsolt (2005) A VÁLLALATI FUNKCIÓK KÖZÖTTI INTEGRÁCIÓ ÉS A TELJESÍTMÉNY KAPCSOLATA ---- Its title in English: CONNECTIONS BETWEEN INTERFUNCTIONAL INTEGRATION AND PERFORMANCE. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest, Magyarország.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
302kB

Abstract

Jelen tanulmány azt vizsgálja, hogy a vállalat belső integrációja hogyan befolyásolja a teljesítményét. Az alkalmazott modell a szakirodalmon alapul, de a könnyebb kezelhetőség kedvéért több egyszerűsítést is tartalmaz. A modell öt fő alkotórésze a bizonytalanság, a szervezeti tényezők, az integráció, a funkciók közötti integráció és a teljesítmény. A bizonytalanság és a szervezeti tényezők közvetlen és közvetett hatást is gyakorolnak a teljesítményre, mely utóbbi hatás az integráción keresztül valósul meg. A funkciók közötti integrációk hozzák létre a vállalat belső integrációját és így növelik a teljesítményt. Négy funkciót vettünk szorosabb vizsgálat alá: a termelést, a logisztikát, a marketinget és a K+F-et, valamint a közöttük levő felületeket. A teljesítmény a bizonytalanság, a szervezeti tényezők és a belső integráció függvénye. Az eredmények alapján a magas bizonytalanság csökkenti a teljesítményt, míg a belső integráció ezzel ellentétes hatást gyakorol. A szervezeti tényezők hatása vegyes – egyesek növelik, mások csökkentik a teljesítményt.--------- The paper examines how can the internal integration of a firm influence its performance. The model presented here is based on the literature, though it contains some simplifications in order to make it easier to handle. The five main parts of the model are uncertaintity, structural factors, integration, interdepartmental integration and performance. Uncertaintity and structural factors have both direct and indirect effect on performance, the latter is realised through integration. The interdepartmental integrations create the internal integration of the firm and thus enhance performance. Four functions were analysed closely: production, logistics, marketing and R+D, plus the boundary interfaces between them. Performance is the function of uncertaintity, structural factors and internal integration. According to the results high uncertaintity reduces performance, while internal integration has the opposite effect. Structural factors have mixed effects – some of them increase, others decrease performance.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:funkcionális integráció, üzleti teljesítmény, functional integration, business performance
Subjects:Marketing
Logistics
Knowledge economy, innovation
Business organisation
Production management
ID Code:156
Deposited By: Mónika Szatmári
Deposited On:20 Jul 2007
Last Modified:01 Jul 2016 04:04

Repository Staff Only: item control page